palackok, történetek,
érdekességek

palackok, történetek,
érdekességek

Talán nem is gondolnánk, hogy mennyire részei az életünknek a palackok. Pedig a mindennapokban lépten nyomon ott vannak körülöttünk, nem csak ha felbontunk egy üveg bort esténként vagy ha vendégeket várva kinyitunk egy pálinkás üveget, hanem velünk vannak, amikor főzés közben az olviaolajos üveghez nyúlunk vagy napközben egy pohár szörpöt készítünk magunknak, de velünk voltak a történelem minden pillanatában is, a civilizáció kezdetétől.

A palackok és mi 

A palackok csodás átlátszó, kék, zöld, barna üvegek számtalan felhasználási lehetőséggel és mi imádjuk őket. Alapvető érték számunkra a környezet, fontosnak tartjuk, hogy az általunk készített termékek hozzájáruljanak a fenntartható és igazságos társadalmi fejlődéshez, hogy a termékek, amiket előállítunk ne elvegyenek a jövőből, hanem színesítsék azt. 

Minden termékünk egyedi, kézzel készített, különböző stílusban és felhasználási célra készítjük őket. Rövid ismertetővel a főoldalon, inspirációval pedig a galériában találkozhatnak.

Termékeink kínálata szinte végtelen, bár ebből csak piciny szeletet tudunk egyelőre bemutatni, folyamatosan bővítjük a kínálatot és várjuk az egyedi megrendeléseket. Szeretünk természetes anyagokkal dolgozni, imádjuk az üvegeket, a gyertyatartóknak fa talpa van, néhány üvegünkbe növényeket ültettünk, zuzmóknak készítettünk belőlük otthont, ami fantasztikus dekoráció hiszen úgy hozza el a természetet, hogy lényegében semmilyen törődést nem igényel. Készítettünk izgalmas lámpákat és vázákat, stílusos tálalókat, egyedi szivartartókat, pohár szetteket és apró kiegészítőket.

Palackok

A borokat őrző üvegpalackok formája legtöbbször nem véletlenszerűen van kiválasztva sokszor még a színük sem esetleges. A világ legjelentősebb borvidékeihez kapcsolódik a három leggyakrabban használt, legismertebb palackforma, a bordói, a burgundi és az elzászi vagy rajnai palack. Talán ezekből gyártanak a legtöbbet a világon és ezekkel találkozunk leggyakrabban, de a bort sokszor “rövid” kíséri, ami vagy hosszú nyakú pálinkás üvegből vagy laposabb szélesebb ágyas pálinkának szánt üvegből kerül elő. Akik pedig inkább a spiritek ismerői, azok számtalan különlegesebbnél különlegesebb üveggel találkozhatnak, na és ott vannak persze még a sörös üvegek is… 

Bemutatjuk a három legismertebb boros üveg formát. Ha webshopban barangol és egy vágás elnyerte a tetszését, de nem abból a palackból szeretné, amiből készleten van, keressen bennünket és már tudja is hivatkozni, hogy mely üvegből szeretné a kívánt formát. 

A legismertebb, leggyakoribb forma a bordói borospalack, ez egyenes testű, a válla magasan van. Általában Merlot, Cabernet Sauvignon és fehérbor Sauvignon Blanc lakik benne.

A burgundi üveg alakja is jól ismert, jól megkülönböztethető az íves felsőtestéről. Sokszor Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Chardonnay és tölgyfahordós fehérborok töltik ki.

Jól ismerjük a rajnai formát is, ez kecses, hosszú nyakú, íves alak, melyben leginkább fehérborokat tartanak, mondjuk egy rizlinget. Ha francia akkor sokszor barna, ha német, akkor általában zöld.

Bár a boros palackok fordulnak elő leggyakrabban a környezetünkben, egyre nagyobb trend most a gin, hazánkban örök verhetetlen a pálinka, de ezer meg ezer ital, ezer és ezer féle üvegben, a fogyasztók és persze a mi örömünkre.

Boros palackok. Ismerünk még felül domborodó provence és zömökebb port típusú üvegeket és hagyományokon túl, most már sok féle új típusú palackkal is találkozhatunk.

Pezsgős palacok. Egyre népszerűbbek manapság, a habzó borok, a prosecco-k a champagne-ok. Gyönyörű vastag falú, robosztusabb, tekintélyt parancsoló üvegek. 

Pálinkás üvegek. Pálinkás üvegből sem csak a kecses hosszú üvegeket ismerjük, vannak ágyas pálinkák számára kiváló laposabb formák.

Spirites üvegek. Trendek, izgalmak, innováció, divat számtalan forma és szín jellemzi a tömény alkoholok palackjait, a koponyától a vadvirágokkal dombornyomott üvegekig. 

Üveg tárolók.  Semmiképpen sem kihagyhatók a repertoárból a sörös üvegek, bár felhasználásuk limitáltabb, de ott vannak még a szörpök, az olivaolajos üvegek, bármilyen palack, ami behálózza a hétköznapjainkat. 

Hogyan készül

A homok átalakul … és üveg lesz belőle. Üveggyártással már az ókorban is foglalkozott az emberiség, egyes források szerint már 3000 évvel ezelőtt sikerült felfedezni az üvegkészítés titkát és az eljárás a mai napig is ugyanazokra az alapokra épül. Az üveg valójában olvasztott – akár közönséges – homok. A homokot nagyon magas hőmérsékletre ~1500 Celsius-fokra hevítik, ahol megolvad és formázhatóvá válik. Szerkezete semmihez sem foghatóan átalakul. Egyszerre szilárd anyag marad, de közben felveszi a folyadék egyes tulajdonságait is. Kristályszerkezete a szilárd anyagokéra hasonlít, molekulái azonban a folyadékokra jellemző módon véletlenszerűen ingadoznak. A felhasználás meghatározza, hogy milyen adalékot kevernek az eljárás során az olvadékhoz, amivel jelentősen befolyásolhatóak az elkészült üveg tulajdonságai. Hogy milyen színű lesz az üvegünk azt szintén bizonyos adalékok hozzáadásával tudják befolyásolni. A színezés után pedig a forma kialakítása következik. Formázás tekintetében ma is bevett eljárás az üvegfúvás, de ipari mértékben előállított üvegeket számtalan egyéb eljárással tudják formázni. 

Az üvegek 100% újrahasznosíthatóak, kevés olyan elem van a világban, amit korlátlanul fel lehet használni és minőségi romlás nélkül önmagából újra előállítható. Az üveg az egyik legkörnyezetbarátabb anyag, mert szinte korlátlan alkalommal újrahasznosítható, nem oldódik bele a folyókba és tengerekbe.

Story és history

Az üvegeknek, az üveg palackoknak fantasztikus történelmük és történetük van, és ugyan a legtöbb évezredes anyagot lecseréltünk, kiváltottuk, alternatívák vannak helyette, de a minőségi italok fogyasztásánál a fémek és műanyagok sosem fogják pótolni az üvegek varázsát.

A legrégebbi borospalackot a római birodalom területén találták, becslések szerint a kora nagyjából 1700 éves lehet, és az üveg még mindig tele volt borral!

1945-ben kísérleti atomrobbantáskor az új-mexikói sivatagban, a bomba által felszabadított hatalmas hőség üveggé változtatta a dűnék homokját. 

Az első üvegből készült palackot Mezopotámiában találták, feltehetőleg ie. 1700 körül készült! Ezzel gyakorlatilag a palackozás több mint 3000 ezer éves múltra tekint vissza. 

Az első fújással elkészített üvegpalack közel-keletről,  Szíriából származik, ie. 100 tájáról! Az üvegkészítésben ma már számos eljárás ismert, de az üvegfúvást a mai napig használják. 

A történetekben

A palack sok könyvben és mesében szerepel írnak évezredekkel ezelőtt palackba zárt dzsinnekről, de a valóságban is elég érdekes történeteket találhatunk, valódi palackpostás történetekről. 

A történészek úgy vélik, hogy a palackos üzenetek első feladója az ókori görög filozófus, Theophrasztosz volt. Gibraltáron túl, az Atlanti-óceán partjain utazva több lepecsételt hajót küldött jegyzetekkel a hullámokra. Azokban arra kérte a megtalálót, hogy válaszoljon. Így Theophrastus a Földközi-tenger áramlatainak vizsgálatára indult. 

Kolumbusz Kristóf navigátor és felfedező, Indiába tartó úton jelentéseket küldött Izabella spanyol királynőnek, megbízhatóan bedugaszolva üvegpalackokba, és az óceánba dobva. Ezen üzenetek egy részét az áramlatok által kihalászták a vízből, és elvitték Őfelsége palotájába. 

Angliában 1590-től a 18. század végéig volt egy törvény, amely szerint halálbüntetés vár mindenkire, aki önállóan fel meri törni a tengerben elkapott vagy a parton talált lezárt üvegpalackot. Az ilyen üzenetek olvasásához a bíróságon az “óceáni palackok felnyitója” pozíciót határozták meg. 

A leghíresebb palack … a Grimm mese a dzsinnről és a palackról …

A leghíresebb palack … a Grimm mese a dzsinnről és a palackról …
Volt egyszer egy szegény favágó. Törte magát, dolgozott kora reggeltől késő estig. Mikor már megtakarított némi pénzecskét, így szólt a fiához:
– Egyetlen gyermekem vagy, rád akarom fordítani, amit az arcom verejtékével kerestem. Eredj a városba, tanulj meg ott valami rendes tudományt; akkor többre viheted, mint én, és engem is eltarthatsz öreg napjaimra.

2022 © PALACKOK.HU                                        üvegpalackokból készített, különleges, egyedi lámpák, gyertyák, vázák, csillárok, dekorációk, ajándékok

2022 © PALACKOK.HU                                  .

üveg palackokból készített, különleges dolgok
lámpák    vázák    csillárok    dekorációk
exkluzív, stílusos, egyedi dizájn ajándékok